Het hebben van schoon water uit de kraan is voor ons de normaalste zaak. Zonder erbij na te denken draaien wij de kraan open om schoon water te krijgen. Of we het nu drinken, gebruiken om te koken, te wassen of schoon te maken, water speelt een belangrijke rol in ons huishouden. Het is niet altijd vanzelfsprekend dat het water uit de kraan de kwaliteit heeft die men graag wil, het kan voorkomen dat het water meer kalk bevat dan gewenst is. In deze gevallen komt een waterontharder van pas om het water op de gewenste kwaliteit te brengen. In dit artikel zullen we verschillende voordelen van een waterontharder aan je uitleggen. 

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat ontworpen is om de hard water test uit te voeren en om overtollige mineralen zoals calcium en magnesium te verwijderen. Hard water kan zorgen voor verschillende problemen, zoals kalkaanslag op kranen en tegels, verstopte leidingen en een verminderde levensduur van huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en vaatwassers. Een waterontharder kan deze problemen oplossen door het water te behandelen voordat het uit de kraan stroomt.

Voordelen van een waterontharder

Verlengde levensduur huishoudelijke apparaten

Een van de grootste voordelen van het gebruik van een waterontharder is dat het de levensduur van de huishoudelijke apparaten kan verlengen. Wasmachines, vaatwassers en waterkokers zijn heel erg gevoelig voor kalkaanslag en kunnen beschadigd worden door te veel kalk. Door het installeren van een waterontharder worden de schadelijke mineralen verwijderd, waardoor de kans op kalkaanslag wordt verminderd en de levensduur van de apparaten wordt verlengd.

Lagere energiekosten

Hard water kan ervoor zorgen dat huishoudelijke apparaten minder efficiënt werken. Door het overschot aan kalk in het water moeten apparaten meer energie gebruiken om te werken. Het kan bijvoorbeeld langer duren voordat de waterkoker het water kookt door het overtollige kalk. Dit betekent dat ze meer energie verbruiken dan nodig is. Door het investeren in een waterontharder wanneer dat nodig is, kun je energie besparen en uiteindelijk je energierekening verlagen.

Zachtere huid en glanzend haar

Wanneer er te veel kalk in het water zit, kan het invloed hebben op de persoonlijke verzorging. Het hoge mineraalgehalte in hard water droogt de huid namelijk uit en kan het haar dof maken. Door een waterontharder kopen wordt het water verzacht en kunnen deze problemen worden verminderd. Je zult merken dat je huid zachter aanvoelt en je haar er gezonder en glanzender uitziet.