Ben je jezelf aan het inlezen over de verschillen van raamfolie? Allereerst is het goed om te kijken naar de twee verschillende plakmogelijkheden. Je hebt namelijk zelfklevend en statisch folie. Alleen wat is precies het verschil? Zelfklevend raamfolie plakt door middel van een lijmlaag. Dit type folie is net iets moeilijker aan te brengen. Statisch raamfolie plakt door middel van statische elektriciteit. In deze blog vertellen wij jou de voordelen van de statische mogelijkheid en hoe je het aanbrengt.
De voordelen van statisch raamfolie
Statisch raamfolie biedt tal van voordelen voor zowel woningen als bedrijfspanden. Een van de grootste pluspunten is de verhoogde privacy. Vaak zijn statische folies namelijk gezandstraald of melkglas en maken je ramen ondoorzichtig. Dit beperkt hierdoor de inkijk van buitenaf. Tegelijkertijd laat het folie wel daglicht door, waardoor een ruimte licht en prettig blijft aanvoelen.
Ook heeft statisch raamfolie een licht isolerende werking. Het helpt de warmte binnen te houden in de winter en buiten te houden in de zomer. Dit kan leiden tot een besparing op energiekosten. Sommige folies houden ook UV-straling tegen wat ervoor zorgt dat er geen verkleuring ontstaat aan bijvoorbeeld meubels.
Tot slot is statisch raamfolie eenvoudig aan te brengen en te verwijderen, zonder lijmresten achter te laten. Het is een betaalbare en veelzijdige oplossing voor wie snel meer privacy of isolatie wil creƫren. Zonder ingrijpende of permanente aanpassingen aan ramen te hoeven doen.
Hoe breng je statisch raamfolie aan?
Het aanbrengen van raamfolie is vrij gemakkelijk maar is wel een secuur klusje. Het is daarom belangrijk goed de aandacht erbij te houden en de stappen goed door te lezen. Hieronder de stappen welke zorgen voor een prachtig eindresultaat:
- Op maat maken: Begin met het op maat maken van het folie. Zorg wel dat je dit iets ruimer afsnijdt. Hierdoor weet je zeker dat je aan het einde genoeg hebt.
- Schoonmaken: Om de kleefkracht ultiem te laten werken is een schoon raam nodig. Deze kun je schoonmaken met een sopje van warm water en een druppel afwasmiddel. Hiermee verwijder je al het vuil en eventueel vet.
- Nat plakken: Het aanbrengen van folie wordt gemakkelijk door het aan te brengen op een nat raam. Spray het raam goed nat met een plantenspuit. Door het gebruik van water kun je het nog iets verschuiven en corrigeren.
- Het plakken: Begin met plakken in een hoek en ga zo verder over het gehele raam. Het is handig om in een hoek te beginnen omdat je dan een lijn hebt die je kunt volgen.
- Water verwijderen: Onder het folie zit nog het water uit stap 3. Deze kun je nu verwijderen als het folie naar wens zit. Dit kan gemakkelijk met een rakel, het liefste met een vilt laag.
- Afwerking: Heb je bij stap 1 iets meer folie afgesneden? Dan kun je dit nu wegsnijden met een scherp Stanleymes. Als je deze stap hebt voldaan dan kun je gaan genieten van het aangebrachte folie!