Algemene info: een waterverzachter is een toestel dat de hardheid van hard water kan verlagen om het zacht maken. Daarvoor heeft een waterverzachter de hulp nodig van kwaliteitsvol onthardingszout. Water wordt hard door de neerslag van ionen van kalk, magnesium en andere mineralen. Magnesium en calcium zijn bekend als hardheidsmineralen. Een waterverzachter of waterontharder verwijdert deze waterverhardende mineralen door deze te vervangen door zachtere ionen zoals die in zout voorkomen. Zout heeft zachte ionen die zachtheid aan het water verlenen. Daarom heeft een op zout gebaseerde waterverzachter onthardingszout nodig om magnesium en calciumionen door sodium ionen te vervangen. Een waterverzachter verzamelt alle harde ionen in het behandelingsreservoir en spoelt deze routinematig weg. Wanneer je de beste waterontharder van 2021/2022 gebruikt gaat dit allemaal erg soepel.

Verschillende soorten onthardingszouten

Er zijn verschillende soorten onthardingszouten: zongevormde zoutkristallen, verdampte zout pastilles en steenzout. Zonne zout wordt geproduceerd door zeewater te verdampen en bevat tussen 85% en 99% zout. Verdampt zout wordt gewonnen door het uitgraven van ondergrondse zoutafzettingen. Het vocht is uit deze afzettingen verdampt, hetgeen in zout pastilles resulteert. Zij bevatten een zoutgehalte van ca. 99,6%. Steenzout is een mineraal dat in de natuur voorkomt en wordt gewonnen door het zout uit zoutmijnen te mijnen. Het bevat 98% tot 99% zout.

Steenzout bestaat uit grote hoeveelheden niet in water oplosbare deeltjes; vandaar dat, wanneer het in waterontharders wordt gebruikt, deze nu en dan gereinigd moeten worden. Zonnezout bevat ook veel elementen die niet makkelijk in water oplossen. Zout Pastilles bevatten daarentegen zeer weinig substanties die niet in water oplossen. Daarom is het, wanneer u geen tijd heeft om regelmatig uw waterontharder of waterverzachter te reinigen, beter om verdampte zout pastilles te gebruiken. Het is het beste om aan de hand van het zoutverbruik van uw waterverzachter een gepast onthardingszout te kiezen. Wanneer uw zoutverbruik relatief hoog is, zullen onoplosbare deeltjes zich al snel opstapelen in uw waterontharder. In dit geval is het aangeraden om een zout van hoge kwaliteit te kiezen. De lokale specialist helpt u graag verder met goed advies omtrent het juiste zout voor uw waterverzachter.

Tip: koop altijd voldoende zout, van de beste kwaliteit!

Eén ding waar je nooit op moet besparen is op het zout die je voor je waterverzachter koopt. Zuinig zijn is goed maar besparen ten koste van andere zaken is nooit een goed idee. Je moet altijd een voldoende hoeveelheid hoeveelheid onthardingszout bestellen, afhankelijk van het formaat van je waterverzachter en het zoutverbruik ervan. Hoe intensiever je je waterverzachter gebruikt, des te meer zout je water-ontkalker zal verbruiken. Daarom is het aangeraden om een voldoende hoeveelheid onthardingszout ineens te kopen, van de beste kwaliteit uiteraard.