Tegenwoordig zijn er een heleboel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kranen. Mocht jij dus van plan zijn om nieuwe kranen aan te schaffen, dan zijn er zeker een paar nieuwe functies beschikbaar die je wellicht nog niet kent. Het liefste wil je een kraan natuurlijk zo lang mogelijk houden. Het is een investering voor een langere tijd.  We zullen hier eventjes alle dingetjes samenvatten die je moet weten voordat je besluit om een kraan aan te schaffen.

Eerst even praktisch

Waar het op kranen aankomt is goedkoop vaak duurkoop. Dat betekent niet dat je gelijk voor het duurste model moet gaan, maar ga er niet al te veel op bezuinigen. Wat ook belangrijk is, is dat je weet hoe groot de gootsteen is waar de kraan in moet, en wat voor kranen er allemaal op zouden kunnen. Meet vooral goed wat de diepte van je gootsteen is, want dit bepaalt grotendeels welke kranen er allemaal op zouden passen. Het is ook belangrijk om goed op te meten hoeveel ruimte er boven het aanrecht zit. Dit brengt ons ook tot het volgende punt

Waar ga je hem voor gebruiken?

De meeste kranen in de keuken wordt voor heel wat gebruikt. Een belangrijke vraag is dan ook wat voor een mondstuk je wilt hebben. Een kraan met een hoge beugel is goed voor het vullen van hoge pannen en potten. Dus als je daar vaak mee in de weer bent is dat een goede optie. Een andere optie is om er effectief een slang aan te hangen waardoor je deze flexibel kan keren. Dit is vaak het handigst als er veel wordt schoongemaakt in de gootsteen, want dat maakt het makkelijker om een sterke straal met water op de vuile plekjes te krijgen. Je moet dus goed in gedachte houden waar je hem voor gaat gebruiken, en daar op inspelen.

Een kraan met kokend water

Er zijn tegenwoordig ook kranen die kokend water kunnen leveren. Een Quooker kraan is bijvoorbeeld een kokend waterkraan. Dit is handig voor een hele hoop toepassingen in de keuken, en maakt een waterkoker in principe overbodig. Dit soort kranen zijn vaak ietsjes duurder dan kranen die geen kokend water geven, maar zeker voor de trouwe theeleut kan dit je een hoop tijd besparen met de waterkoker.

Wil je een of twee hendels?

Dit is grotendeels een kwestie van voorkeur. Het is natuurlijk wel makkelijk om de kraan met een hand te bedienen als het een enkele hendel heeft. Sta je dus vaak met een pot of ander kookgerei in de hand, dan kan dit makkelijker zijn. Aan de andere kant geven twee hendels je net wat meer controle over de kracht en de temperatuur van het water dat de kraan uitkomt. Denk dus goed na waar je het voor gaat gebruiken voordat je tot een keuze overgaat.

Het moet er natuurlijk ook leuk uitzien

Uiteindelijk moet je er natuurlijk ook blij mee zijn. Immers ben jij de persoon die er de hele dag naar kijkt. Bekijk dan ook altijd van tevoren in welke uitvoeringen de verschillende kranen allemaal beschikbaar zijn. Vaak heb je een hele hoop keuzes uit verschillende materialen en specifieke afwerkingen.